Sezer voor Diversiteit
Korte Hoogstraat 15c
3011 GJ Rotterdam
T: 010 477 27 27
E: info@sezer.nl
Oudere nieuwsitems

Eerste Debat Talentenklassen van start gegaan

Rotterdam 1 maart 2014

In Bibliotheek Rotterdam vond vandaag het Debat Talentenklassen plaats. 40 leerlingen verdeeld over 2 teams namen deel aan het debat, dat onderdeel uitmaakt van het project De Talentenklassen.

 Ambitieuze leercultuur

Het Debat talentenklassen is een voorronde van het Landelijke Debattoernooi Basisscholen op 12 april a.s. en maakt deel uit van het educatieve project De Talentenklassen. Het project Talentenklassen is een gezamenlijk initiatief van vier Rotterdamse gymnasia (CSG Calvijn, het Erasmiaans Gymnasium, het Marnix Gymnasium en het Gymnasium Sint-Montfort) en adviesbureau Sezer voor Diversiteit en sluit nauw aan op het voorgenomen kabinetsbeleid waarin een ambitieuze leercultuur een belangrijk uitgangspunt vormt. Het project is bedoeld voor getalenteerde schoolkinderen uit groep 8 voor wie de keuze voor het gymnasium vaak niet voor de hand ligt, of simpelweg vanwege schroom of de onbekendheid ervan. Leerlingen uit groep 8 die in de ogen van hun leerkrachten de potentie hebben om een gymnasiumopleiding te volgen krijgen daarbij de kans om kennis te maken met het gymnasium, hun taalkennis te verbeteren en om hun algemene ontwikkeling te vergroten. Het uiteindelijke doel van het project is om zoveel mogelijk van deze kinderen volgend jaar op een gymnasium te kunnen plaatsen.

Ouders worden nauw betrokken

Ook de ouders van de kinderen worden nauw betrokken bij dit project door het volgen van trainingen. Hun rol staat vooral in het teken van het steunen, stimuleren, motiveren en het inspireren van hun zoon of dochter. Daarnaast leren de ouders hoe ze hun kinderen kunnen assisteren met hun huiswerk. Het ouderprogramma wordt ondersteund door de gemeente Rotterdam, programma Beter Presteren, met als doel ouders te versterken in hun begeleidende rol.

Ontplooiingskans

Een belangrijk onderdeel van dit project is ook het in aanraking komen met kunst, cultuur en sport. In samenwerking met Museum Rotterdam, de Kunsthal, het Hofplein Rotterdam, de Bibliotheek Rotterdam, Codarts en Rotterdam Sportsupport worden de kinderen in contact gebracht met zaken die ze van huis uit vaak niet meekrijgen. In dit kader is ook het Debat Talentenklassen georganiseerd. Onder leiding van dagvoorzitter en debatleider Michelle van Waveren debatteerden de leerlingen aan de hand van de stellingen: “Het openbaar vervoer moet gratis worden” en “Gewelddadige games moeten verboden worden”.

De jury bestond uit vijf Rotterdamse raadleden Jan Schonk (D66), George van Gent (VVD), Josine Strörmann (SP), Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam), Sharida Noormohamed (PvdA) en vijf leerling juryleden Yuan Zhang, Imran Chaara, Sean Dekker, Chantal Jhinkoe en Teun Kers van de Talentenklassen.

Het Talentenklassen project van dit jaar duurt tot het einde van dit schooljaar, waarna de balans zal worden opgemaakt van de beoogde doelstellingen.


Terug naar overzicht