Sezer voor Diversiteit
Korte Hoogstraat 15c
3011 GJ Rotterdam
T: 010 477 27 27
E: info@sezer.nl
Oudere nieuwsitems

Talent-en Perspectiefklassen: Het onderling Debat

Op het CSG Calvijn Vreewijk vindt op zaterdag 7 maart vanaf 11.00 uur Het Onderling Debat plaats onder leiding van dagvoorzitter Linda Waals, waarna wethouder Hugo de Jonge, verantwoordelijk voor de portefeuilles Onderwijs, Jeugd en Zorg, zal spreken. Dit debat maakt onderdeel uit van het project Talenten- en Perspectiefklassen. 14 teams nemen hieraan deel.  Zij debatteren in drie debatrondes over drie stellingen.  

Ambitieuze leercultuur  

Het Onderling Debat is een voorronde van het Landelijke Debattoernooi Basisscholen op 18 april a.s. en maakt deel uit van het educatieve project Talenten- en Perspectiefklassen. Roelof Eleveld van Hogeschool InHolland zal in aanloop naar het Landelijke Debattoernooi Basisscholen de 20 winnaars van het Onderling Debat trainen. Het project is een gezamenlijk initiatief van vijf Rotterdamse scholen voor voortgezet onderwijs: CSG Calvijn, het Erasmiaans Gymnasium, het Marnix Gymnasium, het Sint-Montfort en het Cosmicus College, in samenwerking met Sezer voor Diversiteit, gesteund door de gemeente Rotterdam.

Het project sluit nauw aan op het kabinetsbeleid, waarin een ambitieuze leercultuur een belangrijk uitgangspunt vormt. Het project is bedoeld voor getalenteerde schoolkinderen uit groep 8 voor wie de keuze voor havo, atheneum of het gymnasium vaak niet voor de hand ligt; simpelweg vanwege schroom of de onbekendheid daarvan. Leerlingen die in de ogen van hun leerkrachten de potentie hebben om een havo, atheneum of gymnasiumopleiding te volgen, krijgen de kans om kennis te maken met dergelijke opleiding, hun taalkennis te verbeteren en om hun algemene ontwikkeling te vergroten. Het uiteindelijke doel van het project is om zoveel mogelijk van deze kinderen volgend schooljaar op een havo, atheneum of gymnasium te kunnen plaatsen.

Ouders worden nauw betrokken  

Ook de ouders van de kinderen worden nauw betrokken bij dit project door het volgen van trainingen gedurende het schooljaar. Hun rol staat vooral in het teken van het steunen, stimuleren, motiveren en het inspireren van hun zoon of dochter. Daarnaast leren de ouders hoe ze hun kinderen kunnen assisteren met hun huiswerk.

Ontplooiingskans

Een belangrijk onderdeel van dit project is ook het in aanraking komen met kunst, cultuur en sport. In samenwerking met Museum Rotterdam, het Hofplein Rotterdam, Codarts en Rotterdam Sportsupport worden de kinderen in contact gebracht met zaken die ze van huis uit vaak niet meekrijgen. In dit kader is ook Het Onderling Debat georganiseerd. Er zijn 14 teams gevormd, bestaande uit vijf of zes leerlingen, die allemaal drie keer zullen debatteren.

De jury bestaat uit zeven Rotterdammers: Jan Schonk (D66), Sharida Noormohamed (PvdA), Mark van Hillo (Jonge Democraten & D66), Frans Hiddema (CEO Oogziekenhuis Rotterdam, Fouad el Haji (docent Hogeschool Inholland), Anne Gozoglu (journalist Chicks And The City, brutale radio door meiden!), Hatice Acikgoz (docent Hogeschool Inholland) en zeven leerling juryleden: Ayca Ozdemir, Anjuli Zweerus, Renee van Prooijen, Thomas van Wanrooij, Bersan Ergin, Melisa Tanis en Hamza- Kaan Pinarbasi. 

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Dhr. Dinko Kajmovic          Mw. Ryanne Tieman

E. Dinko@sezer.nl              E. Ryanne@sezer.nl  

mob 06-438 22 755           mob 06-412 62 691


Terug naar overzicht