Sezer voor Diversiteit
Korte Hoogstraat 15c
3011 GJ Rotterdam
T: 010 477 27 27
E: info@sezer.nl
Geschiedenis

Sezer is opgericht in 2000, door Cemile Sezer. In de jaren daarvoor werkte Cemile bij een woningbouwvereniging in Rotterdam-Zuid. Ze zag hoe bevolkingsgroepen langs elkaar heen leefden, zonder elkaar te spreken.

“Dit greep me aan en motiveerde me tegelijkertijd enorm. Het moest toch beter kunnen? Ik dacht: zou het niet mooi zijn als autochtone ouderen voorlazen aan allochtone kinderen?  Het idee werd werkelijkheid. Kinderen hadden er ineens een opa of oma bij en leerden nieuwe woorden.” (uit Verspiegeling, het jubileumboek van Sezer).

Dit succes vormde de opmaat voor Sezer. Cemile besefte dat ze haar twee passies – ondernemerschap en inzet voor de samenleving – heel goed kon combineren. Op 5 januari 2000 schreef ze zich in bij de Kamer van Koophandel. Ze was nauwelijks het gebouw uit toen haar telefoon ging: ze had haar eerste opdrachtgever aan de lijn. Thuiszorg Rotterdam was op zoek naar allochtone medewerkers. Het eerste Sezer-project was geboren.

In de jaren die volgden, groeide Sezer (toen nog Sezer Consult) langzaam maar zeker uit tot een spelbepalende expert op het terrein van diversiteit. Of het nu ging om armoede, zorg, emancipatie, discriminatie, Nederlandse taal, participatie: op al deze terreinen ontwikkelde Sezer projecten en methoden die hun effectiviteit bewezen in de praktijk.

Dat Sezer aan de weg timmerde, bleef niet onopgemerkt. Zoals bleek uit de nominatie van Cemile voor Dé Vrouwelijke Ondernemer 2008.De Award is een jaarlijkse onderscheiding van Federatie Zakenvrouwen voor een succesvolle vrouwelijke ondernemer die lef en originaliteit toont in haar ondernemerschap, en met visie en volharding haar onderneming tot een bloeiend bedrijf heeft gemaakt. De Federatie Zakenvrouwen roemde Cemile als een voorbeeld voor vrouwelijke ondernemers in Nederland.

Een van de grootste successen van Sezer was het Rotterdams Ambassadeurs Netwerk (RAN). De basis van het netwerk en de methodiek werd gelegd in het project Huiskamertaal (geïsoleerde vrouwen stimuleren tot deelname aan taaltrajecten, 2006). In de jaren daarna slaagde RAN erin om bijna tweeduizend vrijwillige inburgeraars te vinden en naar de inburgeringsklassen door te verwijzen.

Dit succes bleef niet onopgemerkt. Rik Grashoff, destijds wethouder in Rotterdam, complimenteerde de ambassadeurs in de zomer van 2009: “Dankzij het ambassadricenetwerk hebben we een enorme slag gemaakt op weg naar een stad waar iedereen in staat is mee te doen.”

Ook op de inburgeringsmarkt timmerde Sezer aan de weg, met opdrachten in Rotterdam, Vlaardingen, Rijswijk en, sinds het najaar van 2010, Capelle aan den IJssel.

In juni 2010 vierde Sezer zijn tienjarig jubileum. Onder grote belangstelling (onder meer van de nieuwe Rotterdamse wethouder Korrie Louwes, links op de foto) werden een jubileumboek, een nieuwe huisstijl en nieuwe bedrijfsnaam gepresenteerd. Sezer Consult werd omgedoopt tot Sezer. In het logo staat voortaan ‘Sezer voor diversiteit’.