Onderling Debat Talentenklassen 2017-2018

Op 14 april 2018 vindt op het Erasmiaans Gymnasium het Onderling Debat Talentenklassen plaats.

Het Onderling Debat maakt deel uit van het cultuureducatieve programma van Talentenklassen 2017-2018. Tien teams en vijf leerling-juryleden doen hieraan mee. Elk team van om en nabij 6 leerlingen debatteert in drie rondes over drie stellingen. Het Onderling Debat is ook de voorronde van het Landelijke Basisschool Debattoernooi, dat plaatsvindt op zaterdag 26 mei 2018 in Den Haag. De juryleden zullen de twee beste debatteams kiezen om daaraan deel te nemen.

De voorgezet onderwijsscholen en Sezer voor Diversiteit vinden het belangrijk om de leerlingen te leren debatteren omdat het bijdraagt aan hun ontwikkeling, meer specifiek de mondelinge vaardigheden en wereldoriëntatie. Zij leren vaardigheden als: standpunten van verschillende kanten bekijken, spreken, beargumenteren, luisteren en het zich verdiepen in de mening van een ander. Bovendien sterkt dit hen in hun zelfvertrouwen. Kortom, wij menen hiermee bij te dragen aan de opwaartse onderwijsmobiliteit van de ruwe Rotterdamse diamanten.

De leerlingen van de talentengroepen oefenen met debatteren tijdens de woensdagmiddaglessen op de middelbare scholen. Daarnaast krijgen de leerlingen die meedoen aan het Landelijke Basisschool Debattoernooi drie workshops met presentatietechnieken van de Hogeschool Inholland.

Het cultuureducatieve programma is een belangrijk onderdeel van het project Talentenklassen, waar leerlingen en hun ouders in aanraking komen met kunst en cultuur. Dit wordt georganiseerd en uitgevoerd in samenwerking met het Museum Rotterdam, Hofplein Rotterdam, Codarts, Hogeschool Inholland en Stichting Nederlands Debat Instituut.

Het project Talentenklassen 2017-2018 duurt tot het einde van dit schooljaar. Het project is een initiatief van Rotterdamse scholen voor voortgezet onderwijs: het Erasmiaans Gymnasium, het Marnix Gymnasium, het Lyceum Kralingen, Hugo de Groot en Sezer voor Diversiteit, gesteund door de gemeente Rotterdam.