Rotterdam Lezing 2018: Armoede uitgesloten

Foto door Geertje van Achterberg
Fotografie: Geertje van Achterberg

Tijdens de jaarlijkse Rotterdam Lezing buigt een wetenschapper van de Erasmus Universiteit zich over een grootstedelijk vraagstuk. Op 7 juni 2018 stroomde een uitverkocht debat- en congrescentrum Arminius vol met belangstellenden. Tijdens de 16e editie van de lezing, getiteld Armoede uitgesloten, boog prof. dr. Derk Loorbach zich over een typisch Rotterdamse kwestie: armoede en de bestrijding daarvan.

Vandaag de dag hanteren we een bredere definitie van "armoede": naast het hebben van een laag inkomen bestaan er ook minder zichtbare soorten armoede, zoals energie-, zorg- en mobiliteitsarmoede. Deze hardnekkige problematiek hangt samen met de sociale en woonomgeving en heeft een negatieve invloed op de gezondheid.

Loorbach hield een pleidooi voor een nieuwe aanpak van armoede, schulden en werkeloosheid. Het huidige beleid heeft de afgelopen jaren weinig vruchten afgeworpen. Volgens Loorbach is het beter om in te zetten op duurzame mobiliteit, energietransitie in de gebouwde omgeving, een gezonde leefomgeving en gezonde leefstijlen.

Derk Loorbach is directeur van Drift en bijzonder hoogleraar Sociaal-economische Transities aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Loorbach was in het voorjaar van 2018 één van de twee verkenners bij de coalitievorming in Rotterdam. De opening van de Rotterdam Lezing werd verzorgd door burgemeester Aboutaleb en collegevoorzitter Kristel Baele.

Foto door Geertje van Achterberg
Fotografie: Geertje van Achterberg

De Rotterdam Lezing 2018 werd live gestreamd via tv-zender Open Rotterdam en kan hieronder worden teruggekeken. Fotografe Geertje van Achterberg legde het evenement vast; klik hier voor een sfeerimpressie.

Voorafgaand aan de Lezing vond een informatiemarkt voor sociale initiatieven plaats. Hier was Fiets Mee op uitnodiging bij aanwezig.

Foto door Geertje van Achterberg
Fotografie: Geertje van Achterberg